ΣΕΒΕ: Ψήφισμα για την ανάδειξη του ως Θεσμικού Κοινωνικού Εταίρου

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019
ΣΕΒΕ: Ψήφισμα για την ανάδειξη του ως Θεσμικού Κοινωνικού Εταίρου

Με απόφαση της 44η Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΕ, θα αποσταλεί το αίτημα αναγνώρισης του ΣΕΒΕ ως Θεσμικού Κοινωνικού Εταίρου στην Κυβέρνηση, στην αξιωματική αντιπολίτευση και στα κόμματα του Κοινοβουλίου, ζητώντας την υποστήριξή τους στην ικανοποίηση του αιτήματος.

 


Η Γενική συνέλευση παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα της Διοίκησης του Συνδέσμου για το διάστημα Μάιος 2018-Μάιος 2019, ενώ ακολούθησε θέμα συζήτησης με αντικείμενο την «ανάπτυξη της εξωστρέφειας στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον», κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση και στη χαμηλή εξαγωγική επίδοση της Ελλάδας, η οποία το 2009 ήταν μόλις 7,6% έναντι 26,8% στην ΕΕ.

 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανοδική πορεία των εξαγωγών και στο γεγονός ότι στήριξαν την οικονομία κατά την περίοδο της κρίσης. Στη συνέχεια, ο κ. Κωνσταντόπουλος εστίασε στην στρατηγική επανατοποθέτηση που είναι απαραίτητη για τη χώρα, με βασικό πυλώνα τις εξαγωγές.

 


Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε το διαχρονικά σημαντικό έργο που επιτελεί και την τεχνογνωσία και εξειδίκευση που διαθέτει από το 1975 ο ΣΕΒΕ σε θέματα διεθνούς εμπορίου, καταλήγoντας στο συμπέρασμα ότι ο ΣΕΒΕ πρέπει να αναδειχθεί ως Θεσμικός Κοινωνικός Εταίρος και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κοινωνικό διάλογο με έμφαση σε θέματα εξωστρέφειας και διεθνούς ανταγωνιστικότητας.


Ο κ. Ιωάννης Μπράχος, Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρθηκε, συνοπτικά, στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία.


Ειδικότερα, ο κ. Γενικός υπογράμμισε την πρόσφατη ψήφιση νόμου για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, που ενοποιεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προωθεί τις μικροπιστώσεις για τις ΜΜΕ. Στη συνέχεια, παρουσίασε το πλαίσιο στρατηγικής για την προώθηση της εξωστρέφειας και την ενίσχυση των ΜΜΕ.


Όπως επισήμανε ο κ. Μπράχος, το Υπουργείο Εξωτερικών -μεταξύ άλλων- υποστηρίζει την διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών, λοιπών δράσεων εξωστρέφειας, αλλά και τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, ενημερώνει την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα για τις δυνατότητες διείσδυσης σε ξένες αγορές (μέσω ημερίδων, συνεδρίων, δελτίων, συσκέψεων κλπ), ενώ ανταποκρίνεται σε ad hoc αιτήματα ελληνικών επιχειρήσεων.


Σημειώνεται, ιδιαίτερα, η αναφορά στο Κοινό Ημερολόγιο Δράσεων Εξωστρέφειας, που στόχο έχει τον εντοπισμό συνεργειών ανάμεσα στις δράσεις που προγραμματίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.


Τέλος, ο κ. Μπράχος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη συστήματος τηλεδιασκέψεων που προωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, και αφορά στη δυνατότητα άμεσης εξ αποστάσεως επικοινωνίας των ελληνικών επιχειρήσεων με επιχειρήσεις του εξωτερικού, μειώνοντας αισθητά το κόστος μετακινήσεων.


Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος της RΕDESTOS Efthymiadis Agrotechnology Group. Ξεκίνησε την παρέμβασή του τονίζοντας ότι η εξωστρέφεια δεν είναι κάτι που χαρίζεται ούτε αποτελεί δεδομένο για τη χώρα μας. Αντίθετα, η εξωστρέφεια κατακτάται με κόπο, με επενδύσεις στην απόκτηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων και ανταγωνιστικότητας, σε διεθνές πλέον επίπεδο. Βασικές προϋποθέσεις αποτελούν η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, η φιλική αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας και η χάραξη στρατηγικής ανοικτών οριζόντων στο διεθνές εμπόριο με επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, όπου η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει ισχυρό πλεονέκτημα.


Στην ομιλία του, ο κ. Παναγιώτης Τσινάβος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΡΙ ΚΡΙ ΑΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Την περίοδο της οικονομικής κρίσης υπήρξαν εταιρίες που αναπτύχθηκαν σημαντικά γιατί εντόπισαν και αξιοποίησαν ευκαιρίες. Ευκαιρίες υπάρχουν πάντα. Προϋπόθεση επιτυχίας όμως είναι η ξεκάθαρη στρατηγική, η καινοτομία, η εξωστρέφεια και η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό που αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο μίας επιχείρησης».


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκε το Βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» του ΣΕΒΕ στον κ. Σωτήρη Θεοφάνη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΛΘ , για την πολύτιμη συμβολή του στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας.

 

 

Κέρδος online   8/5/2019 19:45